Rotayol Gezginleri’nin iki günlük Afyonkarahisar gezisi

Gezginler Emine Moralı ve eşi Murat Molalı, geçtiğimiz haftalarda Afyonkarahisar’ımızı ziyaret ettiler ve bu ziyaretlerini, fotoğraf ve bilgilendirici cümlelerle süsleyerek RotaYol’un internet sitesinden (www.rotayol.com) ve sosyal medya sayfalarından (https://www.facebook.com/rotayol/) paylaştılar.
* * * * * * *
Biz de, AfyonNews Editöryası / İdris ÖZEK olarak bu güzel paylaşımları, sizlerin istifadesine sunuyoruz ve Saygıdeğer Emine Hanım ve değerli eşi Murat Beylere, “memleketimize hoş geldiniz” dileklerimizi iletiyoruz, Ayrıca ve defaetle, Afyonkarahisar’ımızı net, sade, anlaşılır fotoğraf ve cümlelerle; güzel bir şekilde tanıttıkları için kendilerine şükranlarımızı ve hassaten saygılarımızı sunuyoruz.
********
Buyurun…
“Yıllarca Afyon’un kıyısından kenarından geçip, dinlenme tesislerinde molalar verdik ama merkezi gezmeye hiç heveslenmemiştik. Bu kez özellikle Afyonkarahisar’ı listeye alarak yola çıktık. Meğer şimdiye kadar gezmemek ne büyük kayıpmış, resmen mest olduk! Köklü tarihiyle, zengin kültürüyle, dost canlısı insanlarıyla ve elbette müthiş mutfağıyla kesinlikle özel olarak gelinip gezilmeyi hak eden bir şehir. Bir şehir ki tam merkezinde bir kale, 600 yıllık şaheser camiler, hamamlar, mevlevihane, rengarenk restore edilmiş yüzyıllık ahşap evler, yüzyıldır aynı lezzeti sunan lokantalar, şifalı sular ve elbette Kurtuluş Savaşı destanının yazıldığı topraklar… “Anadolu’nun Kilidi” ünvanını sonuna kadar hak ediyor. Biz iki tam gün doya doya gezdik, gezdik ama lezzet duraklarımıza da ekledik 😜 Tekrar gelinecek yani. Artık Isparta sınırlarına geçebiliriz, yarın Keçiborlu; Bakalım güller açmış mı?”
İŞTE FOTO GALERİ!..
- Afyonkarahisar’ın tarihi 5000 yıl öncesine gidiyor. Frig, Hitit, Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı medeniyetlerine ev sahibi olmuş. Fotoğraf, şehir merkezindeki Anıtpark’tan. Arkada, Büyük Taarruz anısına dikilen Utku Anıtı, onun arkasında Valilik Binası ve en arkada; Kale
- Kale, şehrin merkezinde ve her yerden görülüyor. 226 metre yüksekliğinde volkanik bir dağın tepesine M. Ö. 1350’de Hititler tarafından yapılmış. 640 basamak ile çıkmak mümkün ama bizim gözümüz yemedi.
- Gedik Ahmet Paşa Camii ve külliyesi. Yan tarafında bulunan Taş Medrese ve hamamı ile 1472 yılından bu yana dimdik ayakta.
- Gedik Ahmet Paşa Külliyesi’nin bir bölümü olan hamamın erkekler ve kadınlar bölümü var ve halen kullanılıyor. Giriş 18 TL, kese 10 TL.
- Geçmişi 13. yüzyıla dayanan Afyonkarahisar Mevlevihanesi, Konya’dan sonra en önemli Mevlevihane.
- “Cömertlik ve yardım etmede akarsu gibi ol, Şevkat ve merhamette güneş gibi ol, Başkalarının kusurunu örtmede gece gibi ol, Hiddet ve asabiyette ölü gibi ol, Tevazu ve alçakgönüllülükte toprak gibi ol,… Devamını Gör
- Muhteşem ahşap sütunları ve ahşap oyma işçiliği ile Ulu Camii. 1272 yılında yapılmış. Vay bee dedirtiyor insana.
- Belediye Kültür ve Sanat Evi. İçerisi etnoğrafya müzesi gibi düzenlenmiş. Afyon kültürel değerleri güzel bir sunumla tanıtılmakta.
- Ve restore edilen muhteşem konaklar…
- Mihrioğlu Konağı’nda kahve molası..
- Kalenin eteklerindeki eski ahşap evlerin büyük çoğunluğu restore edilmiş ve halen edilmekte.
- Şehirde 1902’de büyük bir yangın çıkmış ve yangından sonra bu güzelim evler yapılmış. Şimdilerde sit alanı olmuş ve başarılı restorasyonla korunmakta.
- Rengarenk sokaklar olmuş..
- “Hep kendinizi çekiiniz, etcik de beni çekiver” diyen amcamız 95 yaşında, maaşallah.
- Sokakları dolaşmaya doyamamak..
- Taş Han’da çay molası…
- Tarihi çarşı…
- Sayısız konaklar…
- Akarçay Rekreasyon Alanı. 130 bin metrekare imiş ve içinde bisiklet, yürüyüş yolları, çocuk parkları, spor alanları, kafeleri ile güzel bir park olmuş. Tekne gezisi de yapılıyor. Biz de karavanımızla 2 gece burada kaldık.
- Arkeoloji Müzesi oldukça geniş bir koleksiyona sahip.
- Dumlupınar Şehitliği: 26 Ağustos’ta Kocatepe’den başlayan Büyük Taarruz, 30 Ağustos 1922 de Dumlupınar’da sona erdi. Burada ölen yüzlerce şehidimizin ruhları şad olsun.
- 1874 metre rakımlı Kocatepe. Büyük Taarruz’un başladığı tepe.
- Kocatepe Anıtı. Saygıyla, minnetle!
- Afyon deyince ilk akla gelenlerden ve kapısında kuyruk eksik olmayan Yayla Lokum. Hayır, sadece tadına baktık.
- Meşhur patatesli ekmeklerinin de ucundan biraz sadece..
- Haşhaşlı katmer, bükme, ağzı açık.. tadımlık, biraz..
- Sucuğun dönerini test etmek lazım şimdi..
- Salim Usta, dedesinin Osmanlı sarayında öğrendiği geleneksel lezzetleri yeni nesillere aktarıyormuş. Gerçekten asırlık lezzet. Sabah kahvaltısında da işkembe, paça çıkıyor.
- Bir adım öne çıkan ise, Aşçı Bacaksız. Küçücük dükkan, kapıda kuyruk, yok böyle bir lezzet. Ne rejim kaldı ne diyet!
- Bunu yapmasak iyiydi 😔
BİR YORUM YAZIN
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM